Loading...

‘Loopbaantoekomst’ ook voor oudere werkzoekenden

Ik ben net terug van vakantie en besluit het op mijn eerste werkochtend rustig aan te doen. Eerst maar even wennen aan het werkritme. Een luxe die ik me kan veroorloven als zelfstandige die vanuit haar eigen huis werkt. Maar vergis je niet, al het werk wat blijft liggen wordt niet gedaan door een vakantiekracht. Ik zal deze rustige momenten in moeten halen op een ander tijdstip. Maar daar gaat deze blog niet over. Terwijl ik aan mijn keukentafel de lokale krantjes doorspit valt mijn oog op een advertentie

‘een toekomst in de beveiliging’. 

Ik heb geen ambities in de beveiliging en sla deze informatie op in mijn geheugen want, wie weet, kan ik dit later aan een potentiële cliënt doorgeven. Ik wil verder lezen maar merk dat die advertentie me niet loslaat. Het is vooral het woordje ‘toekomst’ wat in mijn hoofd blijft spoken in combinatie met een foto van een vrolijke jonge meid. 

Hoe kijkt een veertig-, vijftig-, zestigplusser naar deze en gelijksoortige advertenties? Voor mij niet zo moeilijk om mij in deze groepen te verplaatsen. Ik ben immers zelf de vijftig al ruimschoots gepasseerd. Zo’n foto van een jong ding kan je het gevoel geven dat niemand op een ouder iemand zit te wachten. Je laat deze mogelijkheid voorbijgaan. Toch is dat jammer. Want stel nu dat ze helemaal geen gedachten hadden bij die foto en dit plaatje ‘toevallig’ zonder bijbedoelingen gebruikt hebben. Niet ieder bedrijf heeft een ruim budget voor communicatie en bedrijven willen daarom uit pragmatische overwegingen nog wel eens materiaal gebruiken wat ze al eerder hebben gebruikt en dus weinig kost. Ga daarom niet bij voorbaat uit van je eerste gevoel bij een advertentie maar check dit bij het bedrijf. 

Zoals een foto een bepaald gevoel kan oproepen, zo heeft ook taal een grote invloed op je gevoel. Het gebruik van bepaalde woorden hebben een grote invloed op je gevoel en dus op je gedrag. Ik vraag me af wat een woord als ‘toekomst’ losmaakt bij mensen die al een behoorlijke loopbaan achter de rug hebben en misschien een beetje moe worden bij het idee om nog te moeten werken aan een toekomst. Stel je voor dat je met veel moeite een berg beklimt. Je bent bijna boven en terwijl je de laatste meters aflegt zie je dat de top van de berg nog lang niet behaald is. Wat jij dacht dat de top was bleek een soort afplatting van de berg te zijn waarna deze weer verder gaat. Dan moet je dus weer al je motivatie en enthousiasme weten op te pakken. En dat betekent dus toch solliciteren op die baan die eigenlijk heel aantrekkelijk is maar waarvan de advertentie jou enigszins tegenstaat. Gedurende het sollicitatieproces heb jij mogelijkheden genoeg om te checken of jouw gevoelens kloppen en of jij bij dit bedrijf wilt werken.

Aan deze mensen die bij woorden als loopbaan en toekomst een negatief gevoel hebben zou ik graag willen zeggen: bekijk die toekomst iets minder rigide. Als ervaringsdeskundigen weten mensen die al wat ouder zijn hoe weerbarstig de toekomst kan zijn. Maar dat hoeft je er niet van te weerhouden plannen te maken. Wanneer je een vakantie voor de boeg hebt van vier weken maak je waarschijnlijk ook plannen. Ok vier weken is niet lang maar het gaat om het idee erachter. Je plant voor jezelf een toekomst omdat je alles eruit wilt halen wat erin zit. Je plant en waar nodig stel je bij. Dat doe je in je vakantie en dat doe je beroepsmatig. Dat doe je als je twintig bent en dat doe je als je vijftig of ouder bent. Ach, en daar hebben ze nou eenmaal zo’n duur woord als loopbaan voor bedacht. 

Ik wens jou in ieder geval een mooie toekomst
 

No comments yet, be the first one who will leave the comment.