Loading...

Tegenslagen verwerken

dsc02025

Positieve ervaringen versterken je zelfvertrouwen. Van negatieve ervaringen kun je leren. Beide ervaringen kunnen dus positief voor je uitwerken. In de praktijk werkt dat helaas vaak anders en lijken de negatieve ervaringen in je loopbaan tegen je te werken. Maar dat hoeft niet!

Iedere keer wanneer ik met een cliënt een bepaalde oefening doe om te kijken of ze een goed beeld heeft van haar eigen kwaliteiten dan ben ik verbaasd hoe vrouwen zichzelf onderschatten. Als er iets positiefs te melden valt dan wordt dit al snel gebagatelliseerd ‘het was een meevaller’ of ‘mijn leraar heeft me goed beoordeeld want ik had een goede band met hem’. Ik kan hier nog heel veel voorbeelden van geven, maar waar het op neer komt is dit: VROUWEN MOETEN HUN KWALITEITEN GAAN CLAIMEN!

Zolang je niet je eigen kwaliteiten herkent en jij jezelf deze kwaliteiten niet hebt toegeëigend mis je een bodem. Je fundering ontbreekt dan. Bij iedere fout die je maakt, slechte beoordeling of bij communicatieproblemen zul je al snel geneigd zijn om de fout bij jezelf te leggen. En dan heb ik het nog niet eens over het ontbreken van de moed om je loopbaan een stapje hoger te tillen. Stel dat je wel een goed beeld hebt van jezelf. Dat je weet wat je waard bent en wat je kwaliteiten zijn. Niet omdat een ander iets van je vindt maar omdat je dit ook weet van jezelf. In dat geval heb je een stevige fundering en hebben de negatieve ervaringen minder invloed. Dan ben je in staat om bij tegenslagen te zeggen: Lullig, deze ervaring. Ik moet toch echt eens gaan kijken wat ik anders zou kunnen doen om deze fout in de toekomst te vermijden.

Het gaat dus niet alleen om de ervaring zelf maar vooral over de manier van kijken naar jezelf. Dus: claim je kwaliteiten en geef jezelf alle kansen in je loopbaan die je verdient.

No comments yet, be the first one who will leave the comment.